Łuska babki jajowatej - 1kg - Vitafarm
Łuska babki jajowatej to przede wszystkim bogactwo błonnika.
Łuska babki jajowatej to przede wszystkim bogactwo błonnika. Błonnik to ważny składnik naszej codziennej diety pełniący istotne role i wspierający procesy fizjologiczne naszego organizmu. Babka jajowata łuska to świetne źródło błonnika rozpuszczalnego, który wydłuża czas wchłaniania składników pokarmowych i tempo trawienia. Tym samym pozostawiając uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo, to właśnie błonnik rozpuszczalny zmniejsza wzrost glukozy po posiłku, dlatego szczególnie w dietach diabetyków oraz osób chorych na cukrzyce spożycie tego rodzaju błonnika jest bardzo istotne. Produkty bogate w błonnik (np. błonnik witalny) polecane są także w dietach osób odchudzających się oraz podczas diet oczyszczających.
Badania także wykazały, że łuskę babki jajowatej można stosować w przypadku dolegliwości jelitowych takich jak np. zaparcia. Dzięki swoim właściwościom babka jajowata ułatwia wypróżnianie masy zalegającej w jelitach. Błonnik śluzowy obecny w łusce również sprawdza się w przypadku biegunek, ponieważ wykazuje on właściwości wchłaniania wody. Ponieważ wspomaga regulację pracy jelit, łuska ma zastosowanie w dietach oczyszczających, mających na celu usunięcie z organizmu toksyn i szkodliwych substancji zalegających w jelitach. Śluz wytwarzany przez babkę jajowatą ma również działanie osłonowe, chroniące przed uszkodzeniami.