Sok Aloes ALV1200 100% Bio - 1000ml - Dr Gaja
Aloes jest suplementem diety wpływającym dobroczynnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu.
Aloes to charakterystyczna roslina, pochodząca z obszarów Afryki i Azji, dorastająca do około 80 centymetrów wysokości. Surowcem zielarskim jest miąższ aloesu, który zawiera ponad 100 różnych substancji biologicznie czynnych, między innymi:
- aminokwasy
- witaminy rozpuszczalne w wodzie
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- enzymy
- minerały (między innymi wapń, magnez, fosfor, żelazo, chrom)
- kwas linolowy
- kwas linolenowy
- kwas salicylowy
- saponiny
- fenole
- sacharydy.
Właśnie ta szerokowachlarzowa zawartość miąższu sprawia, że aloes jest suplementem diety wpływającym dobroczynnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Ponadto, od wieków aloes stosowany jest w medycynie ludowej i uważany za panaceum. Stosuje się go zewnętrznie i wewnętrznie, zależnie od nękających nas dolegliwości.
Miąższ jest naturalnym źródłem kwasu salicylowego – związku, który w postaci syntetycznej jest stosowany na ogromna skale w przemysle farmaceutycznym. Kwas salicylowy wykazuje właściwości:
- przeciwzapalne
- przeciwbólowe
- łagodzące
- odkażające
- przeciwobrzękowe.
Aloes to tez bogate źródło przeciwutleniaczy – naturalnych związków, zwalczających wolne rodniki. Te reaktywne formy tlenu niszczą błony komórkowe i uszkadzają ich materiał genetyczny. Biorą udział w powstawaniu takich chorób jak miażdzyca, nadciśnienie czy nowotwory i przyśpieszają procesy starzenia.
Bogata zawartość składników mineralnych wpływa na podstawowe przemiany i procesy naszych komórek, regulując ich pracę. Przede wszystkim jest to widoczne poprzez poprawe kondycji naszych włosów, skóry i paznokci.
Mnogość witamin wspomaga prace układu odpornościowego oraz układu nerwowego, wspomagając procesy zapamiętywania. Witamina A działa dobroczynnie na nasz wzrok, witamina C na tkankę łączną, witamina E na samopoczucie i płodność.
Wskazania do stosowania Bio Soku z aloesu:
- zaburzenia układu pokarmowego
- wrzody żołądka
- wrzody dwunastnicy
- wspomaganie układu immunologicznego
- stany zapalne
- infekcje
- zły stan włosów, skóry, paznokci,
- ochrona przed wolnymi rodnikami.
Dawkowanie:
2 łyżki stołowe 3 razy dziennie.