Olej Z Pestek Dyni - 250ml - Kropla Omega
Najcenniejszy jest olej pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. Posiada on charakterystyczną barwę od jasnozielonej do ciemnozielonej z refleksami pomarańczowo-czerwonymi a profil smakowy może kształtować się od owocowego po orzechowy. Jakość uzyskanego oleju zależy w głównej mierze od użytego surowca, stąd tak ważna jest jego odpowiednia uprawa i jej nadzór.
Olej z pestek dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie sam kwas linolowy odpowiada za 46% ogólnej zawartości. Jego obecność wpływa tym samym na trwałość oleju, która wynosi 12 miesięcy. Jest to bardzo ważne by konsument zrozumiał, że krótka data ważności oleju świadczy o jego jakości a tą determinuje zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak wysoka zawartość NNKT powoduje, że olej z pestek dyni nie może być używany do smażenia. Jego dobroczynne właściwości możemy wykorzystywać używając go jako dodatek do sosów, zup, sałatek oraz dressingów. Jest walory smakowe sprawiają, że nadaje on niepowtarzalny akcent smakowy każdej potrawie.