Dzika róża sproszkowana Bio - 500g - Bio Planet
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.
Przyczynia się do :
- poprawy kondycji skór,
- wzrostu naturalnej odporności, co zmniejsza ryzyko infekcji,
-uzupełnienia codziennej diety o łatwo przyswajalną formę witaminy C,
- wzmocnienia naturalnej syntezy kolagenu – białka warunkującego odpowiednią wytrzymałość -struktur narządu ruchu (tj. torebek stawowych, ścięgien i więzadeł),
-profilaktycznej ochrony układu krążenia dzięki wzmocnieniu struktury ścian naczyń krwionośnych,
- polepszenia metabolizmu energetycznego, co pozwala na ograniczenie stanów zmęczenia i znużenia,
- dostarczenie organizmowi dodatkowych składników – flawonoidów, pektyn i innych witamin (A, B1, B2, E i K),
- wzmożonego oczyszczania ustroju z metabolitów wtórnych – silny potencjał antyoksydacyjny pozwala na skuteczne usuwanie wolnych rodników i następstw stresu tlenowego.
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.