Spirulina w proszku glony Bio - 200g - Bio Planet
Ekologiczna spirulina to rodzaj sproszkowanej, zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali, która pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje. Zawiera naturalny barwnik chlorofil.
Ekologiczna spirulina to rodzaj sproszkowanej, zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali, która pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje. Zawiera naturalny barwnik chlorofil.
Spirulina posiada niezwykłe wartości odżywcze. Jest jednym z najbardziej naturalnych źródeł substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka roślinnego, węglowodanów, minerałów i witamin, dlatego jest bardzo cenna w diecie wegetariańskiej. Ponadto obfituje w błonnik pokarmowy.
Spirulina zawiera kwas gamma linolenowy, który bierze udział w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi, zmniejszających ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych oraz działających przeciwzapalnie i wzmagających aktywność układu immunologicznego. Spirulina przez swoje właściwości ma również pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest polecana w profilaktyce nowotworów, przy wzmożonym wysiłku fizycznym, a także przy cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym i wysokim poziomie cholesterolu.
Właściwości spiruliny:
- wspomaga pracę wątroby w procesie detoksykacji (względem toksyn środowiskowych, dymu tytoniowego, leków),
- wzmacnia system immunologiczny,
- wspomaga naturalne mechanizmy obronne,
- dostarcza aminokwasy podczas stosowania diety niskobiałkowej,
- utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi,
- zabezpiecza rozkład skrobi, która nie rozłożona przechodzi przez jelita i wspomaga ich pracę,
- pozytywnie wpływa na witalność organizmu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1466 kJ/ 347 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 11 g, w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 60 g
Sól - 1,8 g
Dawkowanie:
Ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
Składniki:
spirulina w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.